De verplichte rijhulpsystemen gaan ongelukken voorkomen door waarschuwingen te geven en de auto zelf in te laten grijpen. Een flinke stap in de richting van de zelfrijdende auto, al zijn hulpsystemen makkelijker te verdedigen en verkopen dan een auto die volledig zelf rijdt. Is een auto die u zelf van A naar B brengt de volgende stap, of slopen we eerst het dashboard uit de auto omdat de voorruit alle functies vervangt op zeer korte termijn?
Wat kan de voorruit vervangen wat nu op het dashboard aanwezig is?
De voorruit kan alle informatie weergeven waar we nu het dashboard (en middenconsole) voor nodig hebben. En dat is misschien wel belangrijker dan u denkt. Er wordt al jarenlang gehamerd op de veiligheid. Het aantal ongelukken op de weg móet gereduceerd worden. Dat is ook exact de reden waarom de ADAS-systemen verplicht gesteld zijn door de EU.
De auto kan echter nog lang niet alle handelingen overnemen van de bestuurder. Dat betekent dat we de ogen op de weg gericht moeten houden, en daar gaat het mis. Wanneer u de maximale snelheid wilt vergelijken met de snelheid waarmee u rijdt, u wilt weten hoe laat het is of welke temperatuur het buiten de auto is, dan is de kans bijzonder groot dat u daarbij de ogen van de weg moet halen.
Dat doen we al jaren, omdat de auto nou eenmaal zo ontworpen is. Maar bij een langere rit betekent dit vele seconden met ogen van de weg af. En in het geval van vermoeidheid, kan het aardig lang duren voordat u de tijd, temperatuur én snelheid gezien heeft. Om nog maar te zwijgen over het navigatiesysteem, dat lang niet altijd eenduidige informatie weergeeft. Want welke van de drie afslagen moest u nou precies hebben om bij de Arena uit te komen volgens uw ijzeren dame?
Hoe krijgen we dat op de voorruit?
Er zijn aardig wat toverwoorden wanneer het gaat om de technologie waarmee informatie op de voorruit weergegeven gaat worden. U kunt denken aan augmented reality, HUD (head-up display), maar ook V2X hoort in het rijtje thuis. Al met al komt het allemaal op hetzelfde neer: de informatie wordt geprojecteerd op de voorruit, zodat de bestuurder op elk moment de ogen op de weg kan houden.
Dit is hoe de basis van augmented reality (AR) eruitziet. De software in het filmpje is afkomstig van WayRay, een bedrijf dat bijzonder veel aan het testen is met interactieve schermen waarop de ideale rijbaan, de snelheid en de te rijden route weergegeven wordt. Dit systeem is uiteraard gemakkelijk uit te breiden met meer informatie, maar het blijft de truc om de content relevant en overzichtelijk te houden, zodat de bestuurder niet afgeleid wordt tijdens het rijden.
En V2X?
V2X is de afkorting die staat voor ‘Vehicle to Everything’. Uiteraard weer een Engelse benaming. Hier gaat het om het verbonden zijn met de rest van… eigenlijk alles. En dat is waar het grote verschil gemaakt gaat worden. Op het moment dat de auto overal informatie vandaan kan halen, dan gaat de mobiliteit met sprongen vooruit. Hoe makkelijk wordt het wanneer uw auto van tegemoetkomende auto’s te ‘horen’ krijgt dat er een ongeluk gebeurd is en uw navigatiesysteem de route aan moet passen? Of wanneer de waarschuwingen van de verkeersinformatiediensten direct door de auto verwerkt worden? Een complete interactieve informatie grid dus.
Wat betekent dit voor de voorruit vervangen in de toekomst?
De voorruit blijft gewoon van glas, ook in de toekomst. Het vervangen van de voorruit wordt wel iets lastiger, omdat er meer randapparatuur aangesloten wordt op de ruit zelf. Hierbij kunt u denken aan de camera die nu al steeds vaker aanwezig is, maar ook mogelijke extra sensoren die aan het werk gaan om informatie te verzamelen. Desalniettemin verwachten we dat de voorruit vervangen bij aanbieders als Autoglas Concurrent gewoon betaalbaar blijft, omdat de after market vaak snel in weet te springen op de ontwikkelingen en de prijs van de voorruit zelf laag zal houden.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Autoglas Concurrent.
- Autoglas Concurrent